25. ročník Novobydžovského poháru

13.04.2014 23:12

 

Druhá sobota v měsíci dubnu – řadu let je to pro místní kynology den, kterému předcházejí týdny příprav, plánů, zařizování a naštěstí vždy končí s oddychem, že vše dopadlo bez komplikací a všichni závodníci se spokojeni rozjeli do svých domovů. Nejinak tomu bylo i letos. 

V sobotu 12. dubna pořádala Základní kynologická organizace v Novém Bydžově již 25. ročník závodu Novobydžovský pohár. Tato nejprestižnější akce roku našeho cvičáku se v posledních letech těší vysokému počtu startujících. Dobrá organizace, skvělé zázemí cvičiště, vynikající kantýna, krásné ceny nebo právě zařazení stop do závodů se zřejmě staly lákadlem, proč se k nám psovodi rádi vrací a odjíždějí spokojeni. Díky místním loukám a polím, na kterých probíhá kategorie Stopa dle ZVV1, sem zavítají závodníci z Prahy nebo dokonce i z Polska. Na startu se letos sešlo 40 závodníků. Rozhodčími byli pan Jánský a pan Petráček. Práci figurantů skvěle odvedli pan Klimeš a pan Šmíd. Opět jsme otevírali kategorie, ze kterých si mohl vybrat závodník různé výkonnosti – ZZO poslušnost, ZM, ZVV1, IPO1 poslušnost s obranou a Stopa dle ZVV1. Soutěžilo se podle Národního zkušebního řádu i podle Mezinárodního řádu IPO.

Naši závodníci využili domácího prostředí, a přestože konkurence byla vysoká, hned čtyři z nich se umístili na stupních vítězů. V kategorii ZZO, kde jsme měli tři závodníky, se nejvíce dařilo Jitce Schovánkové a její fence Betty. Za svůj radostný projev při poslušnosti si vysloužily 3. místo a jen o dva body zaostaly za vítězem. Ukázkovou souhru psa s psovodem předvedla i Monika Vlčková s fenkou Fanny Lucky Swiss, která se umístila na pěkném 5. místě. Do kategorie ZM se přihlásili studentka VOŠ a SOŠ Nový Bydžov a letošní maturantka Anna Šolínová a Tomáš Vlček, který obhajoval druhé místo z minulého roku. Jen jeden bod z celkových 100 možných rozhodoval o konečném umístění v této kategorii. Bohužel to byla naše Anna se psem Villy Manepo Ideal, kterou na druhé místo s rozdílem jediného bodu odsunula závodnice z Hronova. Za malé nepřesnosti v polohách, překus u aportu, ale zato ukázkovou obranu si vysloužili 91 bodů. Tomáš, který se kromě výcviku věnuje i figurování, obsadil s fenkou Cirou z Půlnočního dvora krásné 3. místo s 90 body. Největšího úspěchu dosáhla dle očekávání Jolana Mikulková s fenkou německého ovčáka Buggie Holli ze Suché, která ovládla kategorii ZVV1. S celkovými body 191s přehledem zvítězila a rozšířila svoji sbírku pohárů. Naším dalším želízkem v ohni byl na stopě pan Ing. Miloš Hušek. Se svou fenkou holandského ovčáka Isis Boyd´s Bullriding získali krásných 92 bodů, ale protože se letos na stopařském poli sešla vysoká konkurence, stačilo to jen na 7. místo.

Děkujeme našim sponzorům, bez kterých bychom závody jen s obtížemi mohli uspořádat  – Město Nový Bydžov, Platinum, Marp, Pesan s. r. o., Falko – Milan Drlý, Sharks, Pavel Mikulka. Poděkování patří samozřejmě vedení klubu za perfektní kolektivní práci a i ostatním členům, kteří pomáhali s přípravou.

 

LK

Výsledky Novobydžovského poháru 

 

Fotky (Šárka Pospíšilová) doplněna již kompletní fotogalerie (poslušnosti, obrany, předávání cen)

Fotky (Lenka Kořínková  )